De Dirigent

Een droef bericht

Op 24 december jl. is onze dirigent Nico Brandon overleden. Wij gedenken hem met grote dankbaarheid. Nadat hij het dirigentenstokje in 1994 van Frédérique Chauvet had overgenomen, heeft Nico zich met grote toewijding toegelegd op de vorming van ‘zijn’ orkest. Door zijn niet aflatend enthousiasme, zijn grote muzikaliteit, zijn vakkennis op het gebied van de barok en niet te vergeten zijn milde menselijkheid heeft hij het Purcell Kamerorkest gemaakt tot het hechte ensemble dat het nu is.

Toen Nico in het voorjaar van 2016 ziek werd, heeft hij violiste Mimi Mitchell verzocht om hem als violist en later als dirigent te vervangen. Wij zijn heel blij dat ze dat voorlopig wil blijven doen.

Nico Brandon studeerde viool aan het Amsterdams Conservatorium tot 1970, bij Jaap Schröder. Vervolgens trad hij in dienst bij het Omroeporkest en vanaf 1978 tot 2004 speelde hij 1e viool in het Radio Kamerorkest, waarmee hij verscheidene keren soleerde. Daar werkte hij zeer regelmatig met de dirigenten Frans Brüggen, Ton Koopman, Philippe Herreweghe en Jos van Immerseel.
Nico volgde verscheidene barokcursussen en bespeelde zowel de barok- als de moderne viool.

Ruim 20 jaar is Nico artistiek leider geweest van het Purcell Kamerorkest. Hij heeft er vele concerten mee gegeven, vaak met grote solisten.

Hij verrichtte zeer intensief onderzoek naar de triosonates van Nederlandse componisten uit de periode 1640-1770. Dat leidde tot de oprichting van het Boumeester Consort, waarmee Nico als 1e violist alle teruggevonden werken uitvoerde voor radio en televisie.
Nico is ook bekend als componist. Een aantal van zijn werken is uitgegeven in Nederland en de VS. Daaronder bevindt zich de Brusa Bezistan, gecomponeerd voor het Purcell Kamerorkest. Het Radio Kamerorkest voerde dit werk uit, versterkt met 70 amateurmusici uit heel Nederland.